Eenzaamheid

Je kan alleen zijn en je niet eenzaam voelen

Je kan eenzaam zijn maar hoeft niet alleen te zijn

Heb je weinig kwalitatief goed contact met andere mensen dan ontstaat gemakkelijk een gevoel van eenzaamheid. Je hebt behoefte aan contacten waarmee je een fijn gesprek kan voeren. Je wilt graag leuke activiteiten met anderen mensen ondernemen maar dat gebeurd niet meer zo vaak. Gewoon een keer samen koffie drinken. Samen met familie of vrienden is ondernemen een stukje wandele, samen sporten of andere hobby’s uitoefenen.

Je kan je ook emotioneel eenzaam voelen. Je kan dit gevoel krijgen als je weinig mensen hebt waarmee je over je emoties kan praten. Je mist iemand om je emoties mee te delen. Je momenten van blijdschap en verdriet beleef je voor je gevoel vaak alleen. Je mist iemand met die dezelfde waarden heeft, iemand die je begrijpt of je gewoon een keer een knuffel geeft.

Eenzaamheid

Eenzaamheid betekent volgens de Van Dale: 1) zonder gezelschap; = alleen of 2) stil: een eenzame weg. De definitie van Jeanette Rijks als onderzoeker naar eenzaamheid vinden wij beter: “Het fysiek ervaren van een tekort aan patronen van verbinding met andere mensen.”

Er zijn diversen situaties waardoor mensen eenzaam zich eenzaam kan gaan voelen. Meestal is er iets in het leven gebeurt waardoor ze een bepaalde periode niet open stonden voor contacten. Dit kunnen diversen gebeurtenissen zijn van: verhuizen naar een andere woonplaats, gaan studeren in een andere stad, op kamer gaan, een kind krijgen, een echtscheiding, een burn-out hebben gehad, een dierbare verliezen(kind, partner, ouder) of bijvoorbeeld mantelzorgen zijn voor een ziek persoon of een dementerende.

Vaak duurt dit een bepaalde periode en daarna gaat men weer contacten maken. De periode van eenzaamheid kan je dan weer zelf te boven. Heel fijn als dat lukt. Soms krijg je hulp van vrienden of familie. Wil je zelf actief aan de slag dan hebben wij presentaties, workshops en cursussen.

Eenzaamheid komt steeds meer voor in Nederland.

In Nederland heeft het RIVM in een recent onderzoek gedaan naar eenzaamheid onder de Nederlandse bevolking. Het zijn statistieken en droge cijfers, maar hieruit bleek dat ongeveer 40% van de mensen zich een lange of kortere periode eenzaam voelt. Van die 40% is 10% ernstig eenzaam. Dat betekent dat er in Nederland zo’n 1,7 miljoen mensen zich behoorlijk eenzaam voelt. Dat zijn er best veel en deze cijfers zijn de laatste jaren aan het stijgen.

Vraag op tijd hulp bij eenzaamheid

Als je al enkele maanden je eenzaam voelt wacht dan niet langer. Heb je gedurende langere tijd weinig kwalitatief goed contact met andere mensen dan wordt het steeds moeilijker om er zelf nog uit te komen.
Uit onderzoek is gebleken dat er hersenverandering gaan plaats vinden bij mensen die gedurende langere tijd eenzaam voelen.

  • maakt minder/geen oxytocine(feeling-good-hormoon) meer aan
  • zijn cognitieve vaardigheden zijn sterk verslechterd
  • het afweersysteem is verzwakt
  • het sociaal functioneren is moeilijk
  • mogelijk stresshormonen aan

Hoe langer je je eenzaam voelt hoe langer je in hetzelfde patroon blijft zitten en het wordt steeds moeilijker om hier alleen uit te komen. Wij hebben de afgelopen periode al veel mensen geholpen met onze workshops en cursussen. De cursussen “Creatief Leven” en “Leef” zijn inmiddels zo vaal gegeven dat we hiermee een succesvolle oplossing bieden voor een steeds groter maatschappelijk probleem.